OCT היא בדיקה חדשנית ולא פולשנית, העושה שימוש בקרני אור כדי לצלם תמונות חתך של הרשתית. המידע המתקבל בעקבות הבדיקה משמש את הרופאים לצורך אבחון מדויק של הרשתית ומדריך אותם כיצד לטפל במגוון בעיות ראיה
בדיקת OCT מעניקה תמונה מדויקת של הרשתית ומאפשרת לאתר מגוון בעיות ומחלות, ביניהן:
1. גלאוקומה – אחת ממחלות העיניים הנפוצות בעולם ומהגורמים המובילים לעיוורון. עשרות מיליוני בני אדם סובלים ממנה ובכללם 6000 חולים חדשים בישראל, מדי שנה. המחלה נגרמת עקב פגיעה בעצב הראיה המובילה, לרוב, להידרדרות הדרגתית בראיה. מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות החל מגיל 40 , כדי לאבחן אותה בשלב מוקדם.
2. רטינופתיה סוכרתית – מחלה נפוצה מאוד בקרב חולי סוכרת, הנגרמת עקב הרמה הגבוהה של סוכר בדם, אשר מובילה לפגיעה בכלי הדם העדינים ברשתית – עד לאובדן ראיה. על ידי שימוש בצילום OCT ניתן לאבחן נוזלים במרכז הראיה אשר פוגעים בראיה ומצריכים טיפול. כדי למנוע סיבוכים של המחלה ופגיעה בראיה
יש לבצע מעקב קבוע על ידי רופא עיניים.
3. ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD) – הגורם המרכזי לעיוורון בקרב בני ובנות הגיל השלישי. המחלה פוגעת במרכז הרשתית וגורמת לירידה ניכרת בחדות הראיה. בשלב הראשון, המחלה מופיעה בצורה “היבשה”, דבר המצריך מעקב ולעיתים בא לידי ביטוי בעיוותים בראיה. בהמשך, המחלה עלולה להפוך לצורתה ה”רטובה” אשר בה מופיעה בצקת או דימום מתחת למרכז הרשתית, אשר מוביל לפגיעה חריפה בראיה ומצריך טיפול מהיר בכדי לנסות ולמזער את הנזק למרכז הראיה. תופעות הלוואי
הנפוצות ביותר של המחלה הן טשטוש ועיוות בראיה והופעת כתמים בראיה המרכזית. אבחון מוקדם ושימוש בדור החדש של התרופות לטיפול במחלה עשויים לבלום את התקדמותה.
4. חסימות כלי דם (עורקיות או ורידיות) – עקב מחלות רקע נפוצות היום כמו יתר לחץ דם, סוכרת, שומנים בדם, לעיתים נוצרים “פקקים” או תסחיפים בכלי הדם. כתוצאה מכך אזורים ברשתית אינם מקבלים מספיק חמצן ובנוסף כלי דם אלו עשויים לדלוף ולגרום לנוזלים או דימומים במרכז הראיה. גם כאן נדרש אבחון וטיפול מהיר בכדי למנוע פגיעה בלתי הפיכה בחדות הראיה.
5. חבלה – הבדיקה מאפשרת לשלול פגיעה ברשתית, עקב חבלה בעין.
זהו פתרון יעיל ובטוח לטיפול במקרים של פגיעה או מחלה ברשתית, העלולות לסכן את הראיה. הזרקה תוך עינית הינה תהליך פשוט ונפוץ, שאינו כרוך בכאב.
הרשתית שוכנת בעומקו של גלגל העין ומחלות עיניים רבות פוגעות במרכז הראיה שלה, המצוי בחלקו האחורי של הגלגל. כתוצאה מכך, טיפות עיניים ותרופות הניתנות דרך הפה אינן יעילות בטיפול במחלות הללו ועשויות להיות כרוכות בתופעות לוואי קשות ובפגיעה באיברים אחרים. במקרים אלה, נהוג לבצע זריקות תוך עיניות, המאפשרות להעניק טיפול ממוקד, אפקטיבי ובטוח.
1. ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD) – הגורם המרכזי לעיוורון בקרב בני ובנות הגיל השלישי. המחלה פוגעת במרכז הרשתית וגורמת לירידה ניכרת בחדות הראיה. בשלב הראשון, סובלים החולים מפגיעה בראיה בחושך ומרגישות מופחתת
לאור, ולאחר מכן מופיעה בצקת מתחת למרכז הרשתית, אשר מובילה לפגיעה בה. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של המחלה הן טשטוש ועיוות בראיה והופעת כתמים בראיה המרכזית. אבחון מוקדם ושימוש בדור החדש של התרופות לטיפול במחלה עשויים לבלום את התקדמותה.
2. רטינופתיה סוכרתית– מחלה נפוצה מאוד בקרב חולי סוכרת, הנגרמת עקב הרמה הגבוהה של סוכר בדם, אשר מובילה לפגיעה בכלי הדם העדינים ברשתית – עד לאובדן ראיה. כדי למנוע סיבוכים של המחלה ופגיעה בראיה יש לבצע מעקב קבוע על ידי רופא עיניים.
3. חסימה ורידית ברשתית – מחלה הפוגעת באספקת החמצן לרשתית, עקב לחץ דם או לחץ תוך עיני גבוה – ועלולה לגרום לדימומים, לבצקת, לעליית לחץ תוך עיני ולגלאוקומה, וכתוצאה מכך לירידה בחדות הראיה.
4. קוצר ראיה חמור (יופיה) – בשונה מקוצר ראיה רגיל, מיופיה עלולה לגרום לצמיחת כלי דם פתולוגיים ברשתית.
ישנן מספר סוגי זריקות בהן נעשה שימוש לצורך טיפול ברשתית:
1אווסטין, לוסנטיס ואייליה – המכנה המשותף לשלושתם הוא שהוחמר הפעיל בהם נקשר ל- VEGF – הורמון הגורם לצמיחת כלי דם לא תקינים – ומנטרל את פעילותו. תאמת החומר המוזרק לכל מטופל מתבצעת בהתאם למגוון פרמטרים, בהם סוג המחלה ורמת הפגיעה.
1. נחיצות הזריקה נקבעת באמצעות מספר בדיקות ובהן OCT.
2. לאחר אלחוש מקומי, באמצעות טיפות, מתבצע חיטוי של העיניים.
3. בשלב הבא מוזרק החומר הנבחר, באמצעות מחט דקיקה שאינה גורמת
כאב. השלב הזה אורך מספר שניות בלבד.
4. התהליך כולו אורך עד 10 דקות.
1. משך הבדיקה הינו עד 5 דקות וסך השהות במרפאה הינו כשעתיים וחצי.
2. יש להגיע למרפאה 30 דקות לפני ביצוע הבדיקה, לצורך ביצוע הרחבת אישונים.
3. מומלץ להגיע עם הפנייה ובדיקות מקדימות במידה ויש.
4. ניתן לשוב לעבודה ולשגרה מלאה בתום 4 שעות.
5. מטופלים עד גיל 18 נדרשים להגיע בלוויית אחד ההורים.
6. בעלי ביטוח בריאות פרטי זכאים להחזר, על פי תנאי הסיכום עם קופות החולים וחברות הביטוח.
הרשתית הינה הציפוי הפנימי של גלגל העין ומהווה את הרקמה העצבית של העין אשר מקבלת אספקת דם עשירה וזאת בכדי לשמור על תפקודה החשוב של יצירת התמונה. אם משווים למצלמה, הרי שהרשתית הינה
ה"פילם" של המצלמה.
ברפאות עיניים קיימות מחלות רשתית אשר הפתרון היחיד עבורן הינו פתרון כירורגי ניתוחי.
חלקן אשר מהוות סכנה מידית לראיה ומצריכות התערבות ניתוחית מהירה, לדוגמה הפרדות רשתית הנגרמת עקב קרע ברשתית או חור מקולרי.
ישנן מחלות אחרות אשר אינן מהוות סכנה מידית לראיה אך לאורך הזמן נפגעת חדות הראיה ונדרשת התערבות ניתוחית, לדוגמה ממברנות/קרומים (Epiretinal membrane) הצומחים על פני הרשתית. במצבים אלו
נדרש ניתוח.
מדובר בניתוח עדין ומורכב המבוצע בעזרת מיקרוסקופ בטכניקה מתקדמת. במהלך ניתוח זה מוכנסים מכשירי הניתוח לחלל העין (חלל הזגוגית= vitreous) דרך פתחים זעירים ומתבצע חיתוך ושאיבה זהירה של הזגוגית
(הג'ל) הממלא את חלל העין. בצורה זו, ניתן באופן ישיר לטפל בבעיה שבעין: הצמדת רשתית מופרדת, קילוף רקמת צלקת/ממברנות ממרכז הראיה, פינוי של דימום מחלל העין, טיפולי לייזר או הקפאה לקרעים ברשתית וכו.
להסרת הג'ל אין תופעות לוואי פרט לכך שניתוח זה מאיץ התפתחות ירוד (=קטרקט).
לפיכך, ניתן גם לבצע ניתוח משולב של הסרת ירוד (קטרקט) יחד עם ניתוח הויטרקטומיה. בתום הניתוח במקום
הג'ל ניתן למלא את העין באויר/גז/שמן סיליקון בהתאם לפתולוגיה בה מטפלים בניתוח זה.
הניתוח הוותיק מבין השניים ומטרתו לטפל בהפרדות רשתית. בניתוח זה אין כניסה לתוך העין אלא כל הניתוח מבוצע על קירות העין החיצוניים (הסקלרה – לובן העין). בזמן הניתוח תופרים חגורה העשויה מסיליקון סביב גלגל העין באזורים המקיפים את ההפרדות והקרע ברשתית. חגורה זו דוחפת מבחוץ את קיר גלגל העין לכיוון הרשתית המופרדת ומקלה על ספיגת הנוזל מתחת לרשתית. בנוסף, בניתוח זה מטפלים בהקפאה (cryotherapy) באזורי הקרע. ניתוח זה משמר את העדשה הטבעית שבתוך העין. כיום ניתוח זה מקובל בקרב מטופלים צעירים עם עדשה זכה (ללא קטרקט).
במרכזים הרפואי ים של ד"ר לוינגר מדיקל חדרי ניתוח המצוידים בכל המכשור הרפואי הדרוש לניתוחי רשתית מורכבים, המאפשרים לבצע ניתוחים בשיטה מתקדמת שמפחיתה את הסיכונים ומגדילה את סיכויי ההצלחה של הניתוח.
מגדלי עזריאלי, מגדל המשולש
קומה 30
טל. 03-6911966 | פקס. 03-6913002
בניין שערי העיר, רח’ יפו 216 ,
קומות 5, 10
טל. 3122 * | פקס. 02-5003333
מגדל הרכבת יצחק בן צבי 10
קומה 14
טל. 08-6267777 | פקס. 08-62677
רחוב מרקוני 10 בניין הצ’ק סנטר
צ’ק פוסט קומה 3
טל. 04-6875000 | פקס. 04-6024901